راهنمای کاشت هسته مرکبات در گلدان و باغچه
به گزارش بیست آمار، خبرنگاران | سرویس گیاهان و حیوانات - بی شک لذت چشیدن طعم پرتقال، نارنج، نارنگی، لیمو و … وقتی بیشتر خواهد شد که محصولات دست پروده خودتان را بخورید و نتیجه تلاشتان را روزانه ببینید. هرچند تجربه لذت باغبانی و پرورش گیاهان در منزل نیز به خودی خود بسیار شیرین است. با ما همراه باشید تا با طریقه کاشت هسته مرکبات در گلدان و باغچه آشنا شوید.

مراحل کاشت هسته مرکبات
گام اول: انتخاب نوع میوه و جدا کردن هسته
1- بسته به میوه ای که قصد پرورش آن را دارید؛ هسته های یک لیمو، پرتقال، نارنگی یا نارنج سالم را جمع آوری کنید و توجه داشته باشید از هسته هایی که وارد دهان شده اند، استفاده نکنید، زیرا در اغلب مواقع، تماس بزاق دهان با هسته، باعث از بین رفتن قوه نامیه دانه خواهد شد.
2- سپس با دستمال تخم مرکبات خیسانده را خشک و هسته را از گوشت میوه جدا کنید به طوری که به مغز دانه آسیبی نرسد و درشت ترین آن ها را به مدت 48 ساعت در داخل آب ولرم بخیسانید.
3- بعد از دو روز پوست رویی هسته ها را با احتیاط و به یاری دست جدا نموده و دقت کنید تا به قسمت نرم و گوشتی هسته آسیبی نرسد.
4- دانه مرکبات پوست کنده را داخل آب قرار دهید تا خشک نشوند. کندن پوست هسته مرکبات باعث می گردد زودتر به نتیجه برسید.
گام دوم: انتخاب گلدان مناسب برای کاشت هسته مرکبات
5- انتخاب گلدان بستگی به نوع میوه ای که قصد کاشت آن را دارید کمی متفاوت است با این حال عمق گلدان باید حداقل 10 سانتیمتر باشد و جنس گلدان هم بهتر است سرامیکی یا سفالی باشد.
6- دقت کنید انتهای گلدان زهکش و سوراخ کافی داشته باشد که آب اضافی تخلیه گردد در غیر این صورت ریشه گیاه به مرور می پوسد.
گام سوم: انتخاب بستر کاشت مناسب
7- مناسب ترین خاک برای کاشت هسته مرکبات در باغچه ترکیبی از 15 درصد ماسه، 15 درصد برگ جنگلی یا خاکبرگ، 25 درصد کود دامی و 45 درصد خاک باغچه است. همچنین مخلوطی از 60 درصد خاک کوکوپیت یا خاک پیت ماس + 30 درصد خاک پرلیت و 10 درصد پوکه صنعتی سبک یا سنگریزه برای کاشت هسته مرکبات در گلدان مناسب است.
8- توجه داشته باشید اگر قصد کاشت هسته مرکبات را در داخل منزل دارید، باید بستر کاشتی که انتخاب می کنید، بی بو و تمیز باشد و این موضوع مانع استفاده از کود های حیوانی و غیر بهداشتی می گردد، ولی اگر قصد کاشت هسته مرکبات در باغچه را دارید، می توانید از ترکیب اول که شامل کود دامی است بهره ببرید. در صورت عدم دسترسی به خاک مناسب می توانید با مراجعه به یک گلخانه یا مرکز باغبانی بستر کاشت مناسب را تهیه کنید.
گام چهارم: کاشت هسته مرکبات در گلدان
9- ابتدا خاک تهیه شده را در گلدان می ریزید به طوری که سطح خاک حداقل یک سانتیمتر پایین تر از لبه گلدان باشد.
10- بسته به سایز گلدان، یک تا سه هسته را در داخل گلدان در عمق دو سانتیمتری بکارید و روی آن را به آرامی با لایه نازک خاک بپوشانید.
11- سطح خاک را با اسپری آب کاملا مرطوب کنید. توجه داشته باشید، آب نباید طوری ریخته گردد که بذر ها از داخل خاک خارج شوند.
12- برای ایجاد شرایط گلخانه ای و حفظ گرما و رطوبت مورد احتیاج، روی گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید و چند عدد سوراخ برای تهویه بهتر در سطح پلاستیک ایجاد کنید.
گام پنجم: نگهداری گیاه تا زمان جوانه زنی
13- تا زمان جوانه زنی گیاه ضروری است سطح بستر کاشت همیشه مرطوب و نه خیس باشد. نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که کاشت هسته مرکبات تا قبل از جوانه زنی احتیاج به نور مستقیم آفتاب ندارد و بهتر است تا جوانه زنی دور از نور مستقیم باشد.
14- دمای اتاق بایستی بین 21 تا 24 درجه سانتیگراد باشد و مجددا تاکید می کنیم، دقت کنید در طول این مدت خاک گلدان همیشه مرطوب و نه خیس و غرقاب باشد.
15- زمانی که اولین برگ های گیاه از خاک خارج شدند، پلاستیک را برداشته و گلدان را به محلی با نور بیشتر منتقل کنید. بهترین مکان برای قرار دادن گلدان، پنجره های نورگیر جنوبی آپارتمان یا باغچه بالکن است. در حدود سه تا شش هفته طول می کشد تا هسته مرکبات در شرایط مناسب جوانه بزنند.
گام ششم: شرایط نگهداری نهال مرکبات
16- درخت مرکبات برای رشد بهینه به محیطی گرم احتیاج دارد و اگر گلدان را در محلی بیرون از اتاق گذاشته اید، در زمستان حتما آن را به محیط داخل و البته در فاصله ای دور از بخاری یا شوفاژ انتقال دهید. مطلوب ترین دما برای پرورش مرکبات دمایی بین 18 تا 27 درجه سانتیگراد است.
17- همانطور که گفته شد، هسته مرکبات تا زمان جوانه زنی احتیاج به آبیاری روزانه دارد، ولی بعد از جوانه زدن، آبیاری دو تا سه بار در هفته برای گیاه کافی است. از زهکش کف گلدان مطمئن باشید و از باقی ماندن آب در زیر گلدانی و غرقابی شدن خاک گلدان خودداری کنید.
18- پرورش مرکبات در گلدان و در محیط آپارتمان باعث می گردد به این گیاهان نور کافی نرسد، بنابراین پیشنهاد می کنیم در صورت عدم نور کافی از لامپ های فلورسنت یاری بگیرید. درختان لیمو، پرتقال، نارنگی و … برای رشد به حداقل 4 تا 5 ساعت نور مستقیم خورشید احتیاج دارند.
19- برای رشد بهتر درخت تان نیز می توانید ماهی یک بار از کود مایع مخصوص مرکبات برای تقویت گیاه بهره ببرید. همچنین به یاد داشته باشید، رطوبت و آبیاری بیش از اندازه نیز منجر به بعضی بیماری ها در گیاه خواهد شد، بنابراین برای اینکه بتوانید از خواص پرتقال، خواص نارنج و نارنگی دست پروده خودتان بیشترین بهره را ببرید شرایط نگهداری را به گونه ای مدیریت کنید تا احتیاج به سمپاشی به حداقل برسد.
20- در اولین مرحله برای تعوض گلدان، هنگامی این کار را انجام دهید که ارتفاع گیاه 15 سانتیمتر باشد و 3 دسته برگ در آورده باشد. برای تعویض گلدان در سال های بعد، به ته گلدان توجه کنید. اگر از زیر منافذ گلدان ریشه های گیاه را مشاهده کردید وقتش رسیده که آن را به ظرف بزرگتری منتقل کنید.
گام هفتم: گرده افشانی
درختان مرکبات در طبیعت در فصل زمستان شکوفه می دهند، بنابراین زمانی که گیاه در داخل آپارتمان نگهداری می گردد و هیچ حشره ای برای گرده افشانی شکوفه ها در دسترس نیست، ضروری است از ابزار گرده افشانی الکتریکی (دستی) برای انتقال گرده از گل به گل در هر گیاه بهره ببرید. این گام ضروری اغلب توسط کسانی که به کاشت مرکبات در گلدان می پردازند، نادیده گرفته می گردد!
از زمان کاشت در گلدان تقریبا پنج سال طول می کشد تا گیاه شما به میوه برسد. در این مدت شما صاحب گلدانی زیبا، سرسبز با برگ های معطر هستید که فضای محل زندگی شما را خوشبو می نماید.
همراه گرامی
در زمینه کاشت هسته مرکبات در گلدان، باید بدانید که نمی توانید از یک گلدان به اندازه یک مزرعه برداشت کنید، اما حداقل میوه هایی دارید که در خانه رشد نموده اند و می توانید از خوردن آن ها لذت ببرید و اگر جزو افرادی هستید که در منزل باغچه دارید می توانید بعد از چند سال، نهال جوان را به باغچه منتقل نموده و صاحب درخت میوه بزرگی شوید.
امیدواریم با خواندن این مقاله، بتوانید کاشت هسته مرکبات در منزل را تجربه کنید. در صورت علاقه مندی می توانید به لینک کاشت در گلدان سایت خبرنگاران مراجعه و از سایر مطالب مرتبط در این زمینه نیز بهره ببرید. همچنین پیشنهاد می کنیم کاشت دانه پرتقال در گلدان و کاشت لیمو در گلدان را نیز به صورت جزئی تر و دقیق تر در خبرنگاران مطالعه کنید. نباید فراموش کنید که به وسیله بخش نظرات و پرسش ها با ما و سایر خوانندگان در ارتباط باشید و تجربیات و دیدگاه های خود را به اشتراک بگذارید.
منبع: setare.com