این شیرینی را حتما هر روز بخورید!
به گزارش بیست آمار، عسل خام در طول تاریخ به عنوان یک درمان و راهکار طبیعی برای بسیاری از بیماری ها و مسائل، استفاده شده است و دارای فواید سلامتی و مصارف پزشکی و دارویی متنوعی است. حتی در بعضی از بیمارستان ها به عنوان درمانی برای زخم ها عمیق و سطحی استفاده می گردد. بسیاری از این فواید سلامتی مخصوص عسل خام و حرارت ندیده است.
به گزارش فارس، معمولاً عسل های موجود در بازار و فروشگاه های مواد غذایی به صوررت حرارت دیده و پاستوریزه هستند. گرچه این حرارت دادن به عسل موجب می گردد تا مخمر های مضر آن از بین رفته، رنگ و بافت آن بهتر شده، مانع هرگونه تبلور و شکرک زدن آن خواهد شد و حتی عمر مفید و ماندگاری عسل را افزایش دهد، اما مقدار زیادی از مواد مغذی و ویتامین های موجود در ترکیبات آن را در طول فرآیند حرارت دادن از بین می برد.
ویژگی های عسل
عسل معمولاً دارای انواع مختلفی در طعم، عطر، رنگ و بو، خواص و مزه است. انواع عسل بسته به عوامل و شرایط مختلفی باهم فرق دارد.
رنگ عسل
عسل معمولاً از زرد شفاف به قرمز تیره دارای رنگ بندی است. بعلاوه دارای رنگ های زرد روشن، زرد کهربایی، قهوه ای مایل به تناژ سبز و قرمز است. با توجه به رنگ های روشن و تیره آن به چهار گروه تقسیم می گردد. عوامل مؤثر در رنگ عسل معمولاً ترکیباتی، چون کلروفیل، کاروتن، زانتوفیل و رنگدانه های گیاهی که رنگ زرد، سبز، قرمز تیره یا قهوه ای را در عسل ایجاد می نمایند، هستند.
بو و عطر عسل
عسل بسته به گرده موجود در آن بوی خاصی دارد. بوی عسل وقتی وارد دهان شده و خورده می گردد بیشتر احساس می گردد. عسلی که بیش از حد حرارت داده گردد بیشتر مواد معطر خود را از دست می دهد؛ در نتیجه بو و عطر کم تری خواهد داشت. اگر عسل در کنار ماده ای با بوی قوی نگهداری گردد، قابلیت جذب بوی خارجی آن ماده را دارد. عموماً عسل های تیره نسبت به عسل های رنگ روشن دارای بوی تندتر و قوی تر هستند.
ارزش غذایی عسل
مهمترین ویژگی که موجب فواید عسل طبیعی می گردد، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن است. عسل حاوی ویتامین C، ویتامین های B1، B2، B3، B5، B6، کلسیم، فسفات، سدیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، کلرید است.
خواص عسل طبیعی
عسل یک ماده مغذی بسیار مفید است که از تغییر شیمیایی شهد گرفته شده از گل ها و جوانه های میوه، از طریق زنبور عسل تشکیل می گردد و در اندامی از زنبور ها به نام معده عسل بلعیده می گردد و در سلول های لانه زنبوری کندو قرار می گیرد. عسلی که در سلول های کندو قرار می گیرد و با پوشش مومی پوشانده می گردد، به لطف سیستم تهویه ویژه زنبور ها به طعم و قوام مخصوص خود می رسد.
عسل دارای خواص بسیاری است که موجب محبوبیت این ماده در کل دنیا شده است. این خواص عسل مانند:
1- منبع غنی از انرژی برای بچه ها و بزرگسالان
خواص عسل برای بچه ها و بزرگسالان بسیار زیاد است. عسل یک ماده غذایی با ارزش است که به عنوان غذای کامل برای بچه ها و بزرگسالان استفاده می گردد. عسل تنها ماده محلی است که ساخته دست بشر نیست و به عنوان وعده غذایی کامل مصرف می گردد که احتیاجی به تصفیه و دستکاری ندارد.
عسل به علت ترکیبات فعال خود برای محرک جسمی یا روحی فرد، به عنوان جایگزین قند های مصرفی کاربرد دارد و بعلاوه می توان از آن در درمان موارد کاهش وزن و لاغری استفاده کرد.
2- ضد باکتریایی قوی
عسل دارای خواص ضد باکتریایی بی شماری است. این ویژگی به علت مهار نماینده های میکروبی خاص موجود در آن است که در کنار آن، همراه با گلوکز اکسیداز به آن خاصیت باکتری کشی وسیعی می بخشد. این خاصیت به محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد یاری می نمایند. رادیکال های آزاد عامل پیری زودرس پوست هستند؛ بعلاوه به مرور موجب بیماری های مزمن یا قلبی خواهند شد.
عسل تقریباً ساختاری شبیه به آنتی بیوتیک ها دارد، زیرا توانایی کشتن بسیاری از میکروب ها، ویروس ها و قارچ ها را دارد و بعلاوه با سلول های بدن به طور مؤثری در تعامل است که باعث ترشح مواد ضد عفونی نماینده شده که عفونت ها و مسمومیت ها را از بین می برد.
3- خاصیت آنتی اکسیدانی قوی
یکی دیگر از خواص عسل مربوط به اثرات آنتی اکسیدانی بالای آن است. به این ترتیب، به عنوان یک مکمل غذایی مفید عمل نموده و از پیشرفت بیماری های قلبی یا گوارشی جلوگیری نموده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید. علاوه بر این، عسل دارای خواص ضدالتهابی قوی است و به بهبود سلامت چشم و بینایی یاری می نماید.
4- جلوگیری از بیماری ها و مسائل گوارشی
برخلاف قند های تصفیه شده و ساده مانند ساکارز، عسل در معده تخمیر نمی گردد، زیرا مدت زیادی در معده باقی نمی ماند؛ چون به سرعت هضم می گردد؛ بنابراین خطر تجمع و تهاجم باکتری ها را ایجاد نمی نماید و مستقیماً از روده کوچک به جریان خون می رود؛ بدون اینکه باعث تحریک سیستم گوارشی گردد.
عسل به درمان مسائلی، چون سوء هاضمه، عفونت های روده ای و بعلاوه در درمان یبوست های مکرر، یک ملین خفیف محسوب می گردد، زیرا فعالیت روده ها را به طور مناسب افزایش می دهد. بعلاوه اختلالات گوارشی را نیز تا حدودی درمان می نماید، زیرا باعث از بین بردن اسیدیته اضافی در معده می گردد که اغلب منجر به زخم معده و سوزش می گردد.
5- پیشگیری از سرطان
عسل حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان های بسیاری است. در واقع یکی از آنتی اکسیدان های منحصر به فرد تنها در عسل یافت می گردد و تعیین شده است که این نوع از آنتی اکسیدان ها نقش بسزایی در پیشگیری از سرطان و جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی به ویژه در موارد سرطان مری، دهان، روده و معده خواهند بود.
6- درمان زخم ها و سوختگی ها
عسل حاوی آنزیمی در ترکیبات خود بوده که مسئول فراوری پراکسید هیدروژن است که آن را در درمان زخم ها و تسکین درد، ضدعفونی کردن آن ها و جلوگیری از رشد میکروب ها و باکتری ها مؤثر می نماید و با ایجاد محیط اسیدی، موجب جلوگیری از عفونت زخم ها، جراحات و سوختگی ها خواهد شد.
استفاده موضعی از عسل در سوختگی های سطحی به بهبود آن ها با سرعت زیاد و مؤثرتر یاری می نماید و با خاصیت ضد باکتریایی خود از عفونت در آن جلوگیری می نماید.
7- خواص عسل برای زیبایی پوست و چهره
عسل برای پوست و صورت فواید بسیاری دارد، زیرا عسل موجب لایه برداری پوست شده و برای درمان اگزما، پسوریازیس و آکنه نیز مؤثر و مفید است؛ زیرا دارای خواص ضد باکتریایی بسیار قوی است. استعمال عسل به برطرف خشکی پوست و ترک های پا یاری می نماید. از این رو در ساخت بسیاری از لوازم آرایشی و صابون هایی که به جوان سازی پوست یاری می نمایند استفاده می گردد.
8- خواص عسل برای درمان سرفه
عسل یک داروی مؤثر و بی خطر برای سرفه بچه ها بدون عوارض مانند به نسبت دارو های شیمیایی است، زیرا به برطرف خلط، عفونت گلو و برطرف سرفه یاری می نماید؛ در نتیجه در ساخت بسیاری از دارو های سرفه گنجانده شده است.
9- فواید عسل برای مو ها
عسل یکی از پرکاربردترین ماسک های طبیعی برای آبرسانی و لطافت به مو های شماست. استفاده از عسل در ماسک های مخصوص مو تأثیر زیادی در مرطوب کردن پوست سر خشک و مو های خشک و کدر دارد. رشد مو های طبیعی سالم را نیز تقویت می نماید.
10- ضد التهاب قوی
در کنار اینها، یکی دیگر از ویژگی های مهم عسل ضد التهاب بودن آن است. عسل توانایی نابودی باکتری ها را دارد. هنگامی که در ترکیب ماسک های پوستی استفاده می گردد، به بهبود آکنه های موجود در مدت کوتاهی یاری می نماید و با تأمین رطوبت، پوست را نرم و مرطوب می نماید.
زنبور عسل فوق العاده با هوش است
سید مرتضی صفوی، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره خواص عسل بیان داشت: زنبور های عسل حشراتی فوق العاده با هوش هستند؛ با قدرت یادگیری و دستگاه های بویایی و هوا نوردی پیچیده همراه با خاطره پردازی پیشرفته که از طریق آن می توانند برترین، مالی ترین، ارزان ترین و پر انرژی ترین منابع شهد گل ها را بیابند.
وی ادامه داد: در حین چرا، آن ها استراتژی هایی در پیش می گیرند که مشتمل است بر محاسبات مربوط به فاصله پیموده شده، مدت زمان طی شده در طول پرواز و مقدار انرژی صرف شده که مصرف انرژی کارآمد و ارزان غذا در برابر مقدار شهد برداشتی را امکان پذیر می سازد.
این استاد تغذیه یادآور شد: چنین به نظر می رسد که نسبت 1 به 1 فروکتوز به گلوکز در عسل برای بیودینامیک زنبور عسل و تامین سوخت برای مغز و تقاضا های مرتبط با حرکت، در حالت بهینه واقع شده است؛ یعنی همان چیزی که در انسان دیده می گردد.
خواب راحت با خوردن عسل
صفوی اعلام کرد: عسل وقتی به شکل خردمندانه به عنوان جزئی از رژیم غذایی سالم مصرف گردد فراوری گلیکوژن بدن را بهینه می سازد. وقتی پیش و در حین ورزش در طول روز کاری و پیش از استراحت خورده گردد خوابی راحت و بدون استرس را در طول شب به همراه دارد.
عسل شفابخش است
وی توضیح داد: در حین استراحت، عسل آزاد شدن ملاتونین را که برای خواب با کیفیت، بهبودی، ترمیم و ساختن بافت های تازه و ایجاد حافظه درازمدت برای بازیافت در آینده مورد احتیاج است را تسهیل می نماید. عسل شفابخش است. به کبد با مقدار مناسب ذخیره گلیکوژن سوخت رسانی می نماید. کلیگوژن کبد، سوخت مغز است؛ مقدار غیر کافی گلیکوژن کبد باعث آزاد شدن گلوکوکورتیکوئید هایی می گردد که برای فراوری سوخت های جایگزین برای مغز احتیاج است.
این استاد تغذیه متذکر شد:فراوری مزمن گلوکوکورتیکوئید ها با استرس های سوخت و سازی و اکسیداسیون بین سلولی ارتباط دارد. استرس های سوخت و سازی و اکسیداسیون بین سلولی منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری ها می گردد.
عسل درمان نماینده بسیاری بیماری ها
وی ابراز کرد: عسل برای بسیاری از بیماری ها مانند دیابت، افزایش تری گلیسیرید های خون، چاقی بزرگسالان و بچه ها، اختلالات خواب، افزایش فشارخون، اختلالات معده ای، روده ای، عملکرد سیستم ایمنی، افزایش هموسیستئین در خون، بهبود حافظه و کاهش اضطراب، بهبود فعالیت های مغزی، کاهش ابتلا به بعضی از انواع سرطان ها، درمان جنون، آلزایمر و دیگر بیماری های مخرب اعصاب، سوخت و ساز کبد و فعالیت های سم زدایی آن مفید شناخته شده است.
صفوی اضافه کرد:بعلاوه تحقیقات در زمینه خواص درمانی عسل در موارد دیگری نظیر تب تیفوئید، سل مقاوم، و در تب در رده نتایج قابل توجهی در پی داشته که اثرات درمانی عسل را توسعه بیشتری می دهد.
منبع: فرارو